Predsednik Slovenskega panevropskega gibanja, dr. Laris Gaiser, je v izjavi o begunski krizi za STA povedal: 

"Begunska kriza, ki v valovih pljuska po posameznih državah Europske Unije, je situacija, ki bi jo bilo potrebno na najvišjem nivoju zunanje politike EU predvideti. Zaskrbljujoča je izjava predsednika Evropskega Sveta, Donalda Tuska, da se Uniji ne sme pripisati krivde za krizo. Krivde ne, pripisati pa ji gre krivdo za to, da Unija danes nima jasno definiranih politik in procedur, ki bi veljale za vse njene članice, za primer tako obsežne krize. Skrajno nehumano in nekrščansko je odreči pomoč valu beguncev. Europska Unija je v tem primeru več kot jasno pokazala svojo nemoč, k! er skupna politika do tega problema ni oblikovana. Vrh unije, Juncker in Tusk nista dala nobene konkretne smernice, vse se v tem trenutku vrti okoli pomoči posameznim državam, ki so predvsem zaradi svoje geografske lege najbolj na udaru. Za reševanje begunske krize je najprej potrebno razumeti njene globoke geopolitične razloge. Nekatere teroristične organizacije želijo istočasno "očistiti" ozemlje hkrati pa mastno zaslužiti pri trženju človeških življenj. Dokler bodo trgovci z žvljenjem lahko prodajali teoretično možnost življenja v Uniji, ne bomo rešili tega problema. Begunska kriza potrebuje krizno upravljanje, jasna stališča in pravila, nujno bi bilo, da se val zaustavi tako, da EU npr. nudi denarno in materialno pomoč v državah, iz katerih prihajajo begunci. Podlaga za potovanja beguncev so laži o boljšem življenju v Uniji in "lahkota" organiziranega potovanja, ki se spreminja v nečloveško moro s človeškimi žrtvami. Dokler ! EU pristaja na takšno izsiljevanje, ne bo rešila problema, ne bo mogla pomagati državam v težavah, še manj pa se bo na ta način lahko borila proti terorizmu, ki za vsem tem stoji in katerega cilj je destabilizacija celotnega evrosredozemskega prostora. 

Obojestranske lojalnosti in solidarnosti, ki ju je v svojem nagovoru na blejskem forumu poudaril Donald Tusk, žal v tem trenutku v EU ni. In upravičeno se sprašujemo, kaj počnejo Združeni Narodi in njihove institucije."

 

Celotno izjavo lahko najdete na https://www.sta.si/2170713/predsednik-slovenskega-panevropskega-gibanja-kriticen-do-politike-eu-glede-begunske-krize.