Ljubljana, 24. 6. 2016 - Komentar SPG ob referendumski odločitvi Združenega kraljestva o izstopu iz EU

Slovensko panevropsko gibanje je skrbno spremljalo dogajanje ob pripravi referenduma na temo eventuelnega izstopa Združenega kraljestva iz EU. Predsednik gibanja dr. Laris Gaiser obžaluje odločitev ZK, vendar razume vzroke za takšno odločitev.

Rezultat referenduma je zrcalo napačnih politik znotraj Unije, na katere Slovensko panevrospko gibanje opozarja že dlje časa. Mednarodni pristop do reševanja finančnih in političnih kriz predsednika ZDA Barracka Obame in nemške kanclerke Angele Merkel je pripeljal Evropsko unijo do točke, ki lahko resno ogrozi evropski projekt.

BREXIT bo posredno in neposredno imel velike posledice, tako znotraj koz zunaj meja EU:  širitveni proces bo od danes naprej zagotovo manj verodostojen in privlačen, tako kot lahko tudi pričakujemo začasno upočasnitev projekta TTIP.

Vendar, v kolikor bodo evropski voditelji razumeli sporočilo,  je BREXIT lahko tudi priložnost za konkretne reforme in večjo enotnost stare celine. Istočasno pa dr. Laris Gaiser opozarja, da je to primeren trenutek, da države centralne Evrope začnejo bolj resno razmišljati o večji politični in gospodarski povezanosti. Slovensko panevropsko gibanje tako poziva slovensko vlado in MZZ k uresničitvi centralno evropske povezave znotraj EU, ki bo pripomogla k večji stabilnosti in kredibilnost EU.

Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

***

Slovensko panevropsko gibanje (SPG) je nevladno in nepridobitno združenje državljanov. Zavzema se za krepitev in obogatitev povezovanja Slovenije z drugimi evropskimi narodi in državami, za krepitev slovenske prisotnosti v Evropi in v evropskih ustanovah ter vseevropskega sodelovanja. Dejavnost društva temelji na spoštovanju evropske kulturne dediščine, zlasti njenega antičnega in krščanskega izročila in na spoštovanju vrednot človeškega dostojanstva, nenasilja, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, večstrankarske politične demokracije, tržnega gospodarstva, miroljubnega sožitja in mednarodnega sodelovanja in varovanja človekovega okolja. 

Cilj društva je, da si po svojih močeh prizadeva za uresničitev Združenih držav Evrope, v skladu s Strasbourško deklaracijo Panevropske unije z dne 12. maja 1973.

Več na http://www.panevropa.si/

Kontakt za medije: Bilka Demšar
T: 01/589 68 81
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.