Novice

Spoštovane Evropejke, spoštovani Evropejci, danes mineva 69 let odkar je bila predstavljena deklaracija Roberta Schumana, v kateri je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo.
Ob dnevu EVROPE

Spoštovane Evropejke, spoštovani Evropejci,

Danes mineva 69 let odkar je bila predstavljena deklaracija Roberta Schumana, v kateri je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo. Cilj združevanja evropskih držav in narodov je bila trajna vzpostavitev miru in preprečitev nove vojne med evropskimi narodi. S tem namenom so Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Belgija, Nizozemska in Luksemburg ustanovile Evropsko skupnost za premog in jeklo, ki je predstavljala začetek razvoja današnje Evropske unije.

V iztekajočem se mandatu Evropskega parlamenta in Evropske komisije se je EU srečala z nekaterimi življenjskimi izzivi, ki so postali evidentni tudi med politično elito, zato se jim ne v prihodnje ne bodo mogli več izogniti (npr. migrantska kriza, evropska zunanja politika, okoljske grožnje, vzpon političnih ekstremizmov in evroskepticizma, varnostna vprašanja idr.). Med njimi pa je zagotovo največji Brexit, saj se prvič v zgodovini EU zgodilo, da bi država članica zapustila Unijo. Evropski voditelji za marsikateri izziv niso našli skupnega jezika, zato bodo imeli politični odločevalci v naslednjem mandatu izjemno odgovorno in zahtevno nalogo.

Zato nam, evropskim državljanom, ne bi smelo biti vseeno, kdo bo odločal o naši prihodnosti, nadaljnjem razvoju EU in o politikah, ki nas dnevno zadevajo. Od leta 1979 imamo evropski državljani privilegij, pravico in državljansko dolžnost, da lahko neposredno volimo predstavnike v Evropski parlament. To pomeni, da nam je bila zaupana naloga sooblikovanja evropskih politik in skupne evropske prihodnosti.

V Slovenskem panevropskem gibanju in Slovenski panevropsko mladini si želimo in pozivamo vse državljane, še posebej mlade, da se v nedeljo, 26. maja 2019, udeležite evropskih volitev v čim večjem številu, kajti te so za nas in našo prihodnost enako pomembne kot državnozborske volitve.

Čas je, da prevzamemo naš del odgovornosti za evropsko prihodnost!