Novice

3. - 4. julij 2020. Slovensko panevropsko gibanje je v sodelovanju z Avstrijskim in Črnogorskim panevropskim gibanjem organiziralo prvo konferenco v okviru projekta CITIMIG z naslovom Migrations in the Light of Security in the South East Europe.
Migracije v luči varnosti v jugovzhodni Evropi

3. - 4. julij 2020. Slovensko panevropsko gibanje je v sodelovanju z Avstrijskim in Črnogorskim panevropskim gibanjem organiziralo prvo konferenco v okviru projekta CITIMIG z naslovom Migrations in the Light of Security in the South East Europe. Dogodek, ki bi sicer moral potekati v Črni gori, je zaradi pandemije COVID-19 potekal preko spletne platforme Zoom. Namen dogodka, ki se ga je udeležilo 64 udeležencev in 12 govornikov iz 18 držav, je bil spregovoriti o varnostnem vidiku migracij ter o vplivu migracij na odnose med državami v Jugovzhodni Evropi. Govorniki so kot varnostno grožnjo izpostavili nelegalne migracije, medtem ko so poudarili pomen zakonitih in nadzorovanih migracij. Prav tako so osvetlili dejstvo, da Jugovzhodna Evropa ne sme služiti kot poligon svetovnih velesil na področju varnosti, saj lahko nestabilna regija vpliva na položaj celoten Evropske unije v svetu.

Na prvem panelu je razprava tekla o migracijski politiki Evropske unije in kako naj bi se evropske institucije soočale z migrantskimi tokovi. Svoje misli sta z udeleženci delila Michael Spindelegger (International Centre for Migration Policy Development) in Daniela Irera (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Cataniji). Na drugem panelu smo spremljali zanimivo razpravo med Gordanom Akrapom s hrvaškega inštituta za raziskovanje hibridnega vojskovanja in Markom Savićem s Fakultete za politične znanosti Univerze v Podgorici. Akrap je izpostavil pomembnost sodelovanja vseh institucij pri spopadanju se z migrantskimi tokovi. Predvsem je poudaril sodelovanje obveščevalnih služb, saj bi morali izzive in težave migracij reševati že izven meja Evrope, s tem pa olajšati procese znotraj Evropske Unije. Za zaključek sta nam migracije z vidika varnosti, potencialnega kriminala in terorističnih groženj osvetlila še Miloš Radonjiić, predstavnik pogajalske skupine Črne Gore z EU na področju migracij in mejne kontrole ter Karl von Habsburg, predsednik Avstrijskega panevropskega gibanja.

V nedeljo smo za udeleženci pripravili dve delavnici. Prvo je vodil Severin Gruber (Avstrijsko panevropsko gibanje), ki je z razpravljalci razmišljal o miselnem okvirju ter javnemu mnenju o migracijah na območju jugovzhodne Evrope. Posebno pozornost so namenili zgodovinsko-politični kompleksnosti omenjenega prostora ter posledicah za Evropsko unijo in možnostih za izgrajevanje medkulturnega dialoga. Drugo delavnico je vodil Dejan Hribar (Slovensko panevropsko gibanje). V razpravi z udeleženci smo se dotaknili možniih predlogov ter priporočil za Evropske institucije na področju migracij ter kaj si državljani želijo pri snovanju evropskih politik na migracijskem področju.

Vsa zbrana priporočila bodo ob koncu projekta ustrezno predstavljena ter posredovana političnim odločevalcem in oblikovalcem evropskih politik.

Več o dogodku lahko najdete na https://www.paneuropa.at/category/citimig/.